Dette er tekstversionen af Gruezi mit einánd, rejsebrev 1
Klik her for at komme til den grafiske version af Gruezi mit einánd, rejsebrev 1

Forside - Læs op - Sitemap


Gruezi mit einánd, rejsebrev 1


Gruezi mit einánd! Oversat: Hej!

En hilsen fra Basel, Schweiz, hvor to uger nu snart er gået. Der sker rigtig meget spændende, interessant og jeg møder mange interessante mennesker. Jeg har i sidste uge været en hel del i Onkologisk afdeling med nogle superdygtige folk hele vejen rundt. Det har været rigtig interessant at se, hvordan de har organiseret deres ambulatorium og stråleterapi.

Der bor ialt 7,7 millioner mennesker i Schweiz. Det er det næstedyreste sundhedsvæsen i Verden efter USA. Det er det sundhedsvæsen, hvor der pr. patient er det fleste antal læger og det fleste antal sygeplejersker. Det mærker man ret så tydeligt på antallet af medarbejdere og til dels også tempoet, som er meget meget uensartet over en dag.

Ethvert sygehus i Schweiz, offentligt eller privat, af en vis størrelse tilbyder kemobehandling og stråleterapi. Der findes mellem 30 og 40 steder, hvor man giver strålebehandling, og også her på USB er der ved at blive installeret nye accelaratorer, selvom der slet ikke er fyldt op på dem, man har. I det helel taget er der set med overordentligt mange ressourcer bundet op i alverdens udstyr, bygninger med stationære senge og stationære behandlinger.

Hospitalernes størrelse måles i antallet af sengepladser og jo højere belægningsprocent og senge jo bedre. Der er på ingen områder centralisering af hverken know how, IT, behandlingsudstyr, kompetencer eller andet.

Det er en meget føderal tankegang, at enhver afdeling, hospital, by, kanton skal kunne byde på hele paletten og det er i super kvalitet. Det kan jeg selvfølgelig godt blive lidt misundelig på, når jeg tænker på, hvordan situationen i det danske sygehuslandskab ser ud for tiden. Men det er forståeligt, at det bliver dyrt. Og også her synes de alligevel, at livet er urimelig hårdt!!

Her i Basel-området ligger desuden Novartis og Roche blandt mange andre store medicinalvarefabrikker. Det smitter af på hele skattegrundlaget, og Schweiz er på mange måder et virkelig rigt samfund.

Et lille eksempel til overvejelse:
I kanton Zug (Centralschweiz) havde man sidste år så store skatteindtægter, at man besluttede, at en del af skattepengene skulle tilbage til borgerne. Derfor besluttede man at nedsætte skatteprocenten til 9%, da man ikke kunne finde på, hvad man skulle bruge pengene til efter at flere hospitaler mm var blevet tilgodeset. Dette har nu medført, at endnu flere rige mennesker er flyttet til!! Sikke nogle problemer, man skal kæmpe med!

Enhver afdeling gør i høj grad, som de selv synes og prioriterer, og det kan der jo også være stor tilfredshed forbundet med. Det medfører også, at mange ønsker at bevare og ikke udvikle. At fastholde den nuværende organisering og ikke stor lyst til at bevæge sig mod mere samling og centralisme. Da de hørte om vore cpr-numre, syntes de, at det på en måde er meget hensigtsmæssigt i statistiske sammenhænge, men også meget kontrollerende, græsende sig til sammenligninger med kz-numre. Ja, ting kan i sandhed opfattes forskelligt.

Mine kræfter for i dag er ved at være brugt op. Jeg har siddet ved computeren det meste af dagen. Det trætter også, at det meste foregår på tysk eller snarere kaudervælsk, som jeg vil betegne schweizertysk som!! Jeg er dog virkelig ved at få det lært, da jeg jo allerede da jeg var her for 30 år siden og kunne sproget rimelig godt! Lige nu roder jeg rundt mellem ord på dansk, tysk, engelsk og også lidt fransk, men det skal nok være en anelse forvirret, da det jo også er hverdagen her i grænselandet, hvor der arbejder rigtig mange af forskellig nationalitet. Der kommer mange tyskere og franskmænd, som arbejder her på universitetshospitalet.

I morgen går turen til Bern, hvor jeg skal mødes med de 3 andre HOPE deltagere! Ellers har jeg det rigtig godt!

Hav det godt!

Mange hilsener
Susanne Lauth
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk