Dette er tekstversionen af 29. maj - Besøg i helsecenter Kalyvia
Klik her for at komme til den grafiske version af 29. maj - Besøg i helsecenter Kalyvia

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


29. maj - Besøg i helsecenter Kalyvia


Vi havde fået muligheden for at besøge deres lokale helsecenter som er en del af Sotiria hospitalet.
Inden havde jeg tænkt på, hvordan vi mon skulle kommer der ud, der er 50 km.
Tanken om, at det måske skulle foregå i en af deres små hospitalsbiler som bestemt har set bedre dage, havde strejfet mig, men helt ærligt håbede jeg det ikke. Meeeen kl. 10 blev vi bedt om at møde op ved telefonomstillingen, hvor en venlig, ikke engelsk talende græker i arbejdsbukser stod og ventede, med netop sådan en bil. Jeg tænkte med det samme, lad mig komme om bag i. Men ak og ve, her måtte jeg mase mig ind mellem papkasser og andet grej som skulle med til Kalyvia.
Bente på vej til Helsecenter
De har nemlig intet lager selv,  ej heller af sengetøj. Jeg ville også ønske, jeg havde kortere ben, det var kun med nød og næppe jeg kunnne sidde der. Straks påmonterede jeg sikkerhedsselen, den har garanteret aldrig været brugt. Ud gik det nu gennem sygehusparken, med grene hvislende hen af siden, åbne vinduer og de første hårde opbremsninger. Det var godt jeg ikke kunne strække benene, for så havde der været hul i bunden. Spørg bare Henrik, jeg er den bedste copilot. Nå, da alt kom til stykket og vi var kommet på motorvejen gik det faktisk over al forventning, men her er heller ingen trafik, de har ikke råd.

Vel fremme kom vi til et meget moderne helsecenter, bygget både til skadestue og konsultationer.
Helsecentermodel
Deres optageområde er på 45000 mennesker. Desværre var halvdelen lukket og de havde ikke længere dækning af diverse speciallæger, som ellers normalt kom ud fra Sotiria. Alt sammen sparet væk, så her stod de lækreste lokaler med tip top udstyr gabende tomme, ærgerligt. Hvis de tog blodprøver ville de kun få svar en gang i ugen, fordi det hele skulle med ind til Sotiria. Vi talte længe med en yngre læge, som er det, vi forstår som praktiserende læge. Han fortalte at geriatri uddannelsen ikke eksisterer i Grækenland og hvis man vil have den, foregår det i Frankrig, ved en græsk professor. Han var meget pessimistisk i forhold til de ældres fremtid i Grækenland. De må klare sig selv.
Helsecenter ultralydsudstyr
Sygeplejerskerne forsøgte at give opfølgende konsultationer til diabetespatienter og havde desuden ansvar for vacc. af børn og forebyggende undervisning i skolerne. Der er tilknyttet 800 skolebørn. Sundshedspleje til nyfødte var sparet væk, der var dog en sygeplejerske som kontrollerede de gravide.

På skadestuen modtog de mellem 30 og 100 patienter i døgnet afhængig af årstiden. De havde 4 observationssenge. Der var ansat 7 sygeplejersker og 3 praktiserende læger udover de specialister der kom.

Ja endnu engang må jeg erkende, at det ser sløjt ud hernede. Alle vi spørger siger det samme. Det er for topstyret og uden strategi. Alt og jeg siger jer, alt skal via sundhedsministeren. De første gange troede jeg, det var en joke, men det er det ikke. Alt skal godkendes der og bestemmes derfra. Der er placeret politisk udpegede ledere øverst på alle hospitaler som max sidder der i 3 år, jamen helt ærligt! !!
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk