Skip til primært indhold

Døende skal ikke have stød

Et stød, der føles som et spark fra en hest, i forbindelse med dødens indtræden er ikke rart for hverken den døende eller de pårørende, der eventuelt er til stede. Derfor arbejder Pacemakerambulatoriet på Vejle Sygehus målrettet med at få slukket for stødefunktionen i de såkaldte ICD pacemakere hos patienter, hvor man ved, at døden er nært forestående.

Cirka 320 hjertepatienter tilknyttet Vejle Sygehus har en ICD pacemaker. Det er et lille apparat, der kan give et kraftigt stød, hvis hjertet kommer ud i en livstruende rytmeforstyrrelse. Stødet er meget ubehageligt for patienten, men det har den fordel, at hjertet kommer tilbage i en normal rytme igen.

For en lille gruppe patienter, er det dog ikke nødvendigvis en fordel. Det er den lille gruppe af patienter, hvor man ved, at døden er nært forestående, og som ikke nødvendigvis ønsker genoplivning, eller at ICD pacemakeren giver stød for at få gang i hjertet igen.

- Vi ved jo aldrig, hvilket liv patienter med hjertestop vender tilbage til, og nogle gange er det faktisk at foretrække, at man får en rolig død i stedet for at få stød i dødsøjeblikket eller risikere en lang periode med alvorlig sygdom, inden man alligevel dør, forklarer sygeplejerske i pacemakerambulatoriet Pia Bang Dall-Hansen.

Derfor arbejder Vejle Sygehus nu målrettet med at få taget de alvorlige snakke med patienterne om at få slukket for stødefunktionen i deres ICD pacemakere, inden patienterne kommer til at stå i en situation, hvor de får unødige stød.

Slukke for stødefunktionen

Da der er omkring 320 patienter med ICD pacemaker tilknyttet Sygehus Lillebælt, vil det løbende ske, at der skal slukkes for apparaterne.

- Vi har indenfor de sidste par år frakoblet omkring 10 ICD pacemakeres stødefunktion, og af dem har de tre været ude i patienternes egne hjem, siger sygeplejerske i pacemakerambulatoriet Dorthe Glintborg.

Vejle Sygehus er det eneste i Region Syddanmark, der kører ud til borgerne i eget hjem for at frakoble stødefunktionen, og det er altid en speciel oplevelse.

- Patienterne har ofte været hjertepatienter i mange år, og med tiden er de blevet svagere og svagere. Når de endeligt har truffet beslutningen om at få stoppet stødefunktionen, er de afklaret, de har talt med lægerne, og de er klar til at dø inden længe, siger Pia Bang Dall-Hansen.

- Og faktisk oplever vi, at de siger tak, inden vi går, fortæller hun.

At slukke for stødefunktionen tager kun ganske få minutter, og ofte går der ikke mange uger, før patienterne stille og roligt sover ind.

- Man ved aldrig, hvornår døden kommer. Det kan være dage eller måneder efter, vi har slukket for apparatet, siger Pia Bang Dall-Hansen.

- Det er sjældent, vi slukker for funktionen i sidste øjeblik, for ofte kan vi se, hvilken vej det går med patienterne, når de kommer til deres jævnlige kontroller på sygehuset, supplerer Dorthe Glintborg.

Meningsfuldt arbejde

For medarbejderne i pacemakerambulatoriet giver det rigtig god mening, at hjælpe døende patienter til en værdig død, uanset om patienten er i eget hjem, på hospice eller på sygehuset.

- Hospicerne, det palliative team og de praktiserende læger er glade for vores arbejde, og det ligger godt i tråd med sygehusets værdier om, at patienterne kommer i første række. Det er også derfor, vi kommer til patienterne, i stedet for at de skal have en måske lang køretur her ind på sygehuset, siger Pia Bang Dall-Hansen.

APPFWU02V