Skip til primært indhold

Christine og børnene slap for møder på sygehuset

Christine Bo erstattede flere møder på sygehuset med videokonsultationer. En stor lettelse, når man er nybagt mor til tvillinger, der er født for tidligt.

Christine Bo er lettet over at være tilbage i hjemmet i Fredericia. Den 8. juli blev hun mor til tvillingerne Sofie og Ollie, der kom til verden syv uger for tidligt. Inden fødslen havde hun været indlagt godt en måned, og siden fulgte yderligere én måned på neonatal-afsnittet på Kolding, hvor spædbørn, der er født for tidligt, bliver plejet og behandlet i den første tid efter, at de er kommet til verden.

Men den 3. august – efter sammenlagt godt to måneders indlæggelse – kunne Christine Bo og tvillingerne komme på dét, der hedder et ”tidligt hjemmeophold”, som Kolding Sygehus tilbyder. Det betød, at de kunne tage tilbage til hjemmet, men med en fortsat tæt kontakt til sygehuset.
- Det var virkelig dejligt at komme hjem igen. Til sidst får man sygehus-kuller, og jeg glædede mig bare virkelig meget til igen at være sammen med min kæreste og min dreng, fortæller Christine Bo, der også har sønnen Louie på halvandet år.

Har fungeret godt

Som en del af det ”tidlige hjemmeophold” skal sygeplejerskerne på neonatal-afsnittet to gange hver uge se tvillingerne – og tale med Christine Bo om, hvordan det går. Men som noget nyt tilbyder sygehuset nu, at den ene samtale kan foregå virtuelt – via en videoforbindelse, som Christine Bo og en sygeplejerske kan tale sammen på.

Den videokonsultation kan spare nybagte forældre for ét ugentligt fysisk fremmøde på sygehuset, og det har især stor betydning, når man har ikke bare ét, men to børn at skulle have med til et aftalt tidspunkt. To børn, der samtidig er særligt sårbare, fordi de er født for tidligt.
- Det er en stor lettelse, at jeg kan slippe for det. For det kræver meget at komme ud af døren med to så små børn, og det kan være svært at time det. Lige, når man skal afsted, har den ene pludselig gylpet, og så har den andet lavet i bleen. Så det er godt at kunne undgå det, fortæller hun.

Hun oplever, at videosamtalerne har givet dét, de skulle.
- Det har fungeret godt, og så har det sparet tid, siger hun.

Christine Bo har brugt kameraet på sin mobiltelefon til at vise sygeplejersken levende billeder af Ollie og Sofie.
- Sygeplejersken har set, hvordan de har det. Og så har vi vendt flere ting, og jeg har fået svar på spørgsmål om for eksempel amning, forklarer hun.

Kom ikke hjem som planlagt

Den fredericianske mor var egentlig sat til at føde sidst i august, men under en almindelig kontrolscanning først i maj, fik hun en noget overraskende besked fra den læge, der undersøgte hende.
- Han sagde: ”Det var godt, vi fik dig tjekket. Du kommer ikke hjem i dag”.

På grund af en forkortet livmoderhals viste undersøgelsen, at der var en overhængende risiko for, at Christine Bo pludselig ville gå i fødsel – 13 uger før tid - og derfor blev hun kørt i ambulance til Odense Universitetshospital, hvor hun lå indlagt i én uge, inden hun blev flyttet til Kolding Sygehus.

Her fik hun ro og behandling frem til fødslen i juli, der begyndte en onsdag morgen, da vandet gik. Otte timer senere var begge børn kommet til verden.
- Det var en vild oplevelse, og det gik stærkt. Fordi der var to børn, der skulle ud, var der mange mennesker på stuen. Men det var en lettelse, da de blev født, at jeg kunne se, at de havde det godt, selvom de var født for tidligt, fortæller hun.

I dag er Christine Bo færdig med de hyppige kontrolbesøg på både sygehuset og på videoforbindelsen. Begge børn har det godt på trods af den uventede indledning på livet.
- Vi har været splittet som familie, og det har været hårdt, for vi har savnet hinanden. Så det er bare rart at være hjemme igen og være sammen som familie, siger hun.

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V